Du kanske har pumpakött kvar, efter allhelgonahelgen? Koka då ihop den här pumpasoppan, som ger en fin höstkänsla och med smaker som leder dig tryggt in mot vintern.
Den rostade pumpan har fått extra smak av morot. De söta kryddorna stjärnanis, kanel, muskotnöt och nejlika bär fram den söta pumpasmaken. Du påminns om gnistrande insjöar, under en mörkblå himmel och ljusbågar i fönstren, en tid som inte ligger allt för långt bort. En trygg känsla.
Bjud dig själv och de du håller av på den här lyxiga pumpasoppan. Lägg till en varm ost-toast, så är det kärlek på hög nivå. Få tillbehör säger kärlek så mycket som ost i en varm smörgås!
Recept
4 stora portioner
Cirka 1-1,5 L pumpa (muscatpumpa eller butternutpumpa)
Morötter, 5 procent av pumpans vikt
1 rödlök
2 msk olivolja
1 msk olivolja att steka i
1 L vatten
Grönsaksbuljong
25 g smör
1 tsk muskotnöt
0,75 tsk nejlika
2 stjärnanis
2 kanelstänger
Flingsalt
2 brödskivor/person och några msk riven ost
Smör att steka i
Rosta pumpa och morötter i ugnen
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär pumpa och morötter i 3×3 cm bitar. Vänd i 2 msk olivolja och lägg i en ugnsplåt. Strö över lite salt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter.
Förbered buljongen
Fräs löken i 1 msk olivolja. När löken har mjuknat häller du i vattnet och löser upp buljongen.
Lägg i stjärnanis och kanelstång när det har börjat puttra lite.
Lägg i ugnsrostad pumpa och morot.
Låt koka i 20 minuter, så att smakerna verkligen sätter sig.
Gör soppa – slätmixa, krydda upp och runda av med smör
Fiska upp stjärnanisarna och kanelstängerna.
Krydda soppan och slätmixa med smör.
Stek brödskivor med ost
Mellan två brödskivor lägger du riven valfri ost. Gärna något nötigare ost som prästost.
Stek din ostsmörgås i smör. Osten ska ha smält och brödet ska ha blivit gyllenbrunt.