Nu när våren är här på allvar är det dags att utveckla maten mot lättsmälta alternativ. Därför tänkte vi bjuda på en syrlig vårkyckling som serveras med bulgursallad; i salladen hittar vi gurkkrutonger, spetspaprika, riven vitkål, kokos, pistagenöt och chiliflingor; toppat med frasiga grönkålschips. I glaset serveras champagne eller pinot noir bäst.
Recept
4 personer
150 g kycklingbröstfilé per person.
3 klyftor vitlök
1 gurka
Tillräckligt med vitkål
Tillräckligt med grönkål
1 spetspaprika
Bulgur för fyra personer
1,5 msk kycklingfond
0,5 l vatten
Citronzest
Olivolja
Spiskummin
Kokosflingor
Pistagenötter
Chiliflingor
Värm ugnen till 150°C.
Börja med att skär små kuber av gurkan.
Skiva paprikan i cirklar.
Riv vitkålen och riv i zest från en halv citron.
Skär av grönkålsbladen från den tjocka stammen. Lägg bladen på ett bakplåtspapper och ringla lite olivolja över bladen. Salta. Tillaga i ugnen på 150°C 15-25 minuter, eller tills bladen har börjat knapra till sig lite. Bladen släpper ifrån sig vätska under eftervärmen när du tar ut dem ur ugnen också.
Värm upp ugnen till 200°C.
Fräs skivad vitlök och citronzest från en halv citron. Lägg därefter i kycklingfiléerna. Låt steka tills dess att ytan är ljus och lite gyllenbrun i kanterna. Lägg över kycklingen i en ungsform och strö över spiskummin och chiliflingor. Ta några paprikaskivor. Ställ därefter in kycklingfilén i ugnen och värm till en innertemperatur om minst 72°C.
Koka upp kycklingfonden som du blandar med vattnet. Koka bulgur enligt instruktioner på förpackningen och i fondblandningen.
Blanda kokosflingor, pistage och chiliflingor.
När kycklingen är klar:
Lägg bulgur som bas. Därefter riven vitkål, lite gurkkrutonger och kokosflings-blandning.
Lägg en filé ovanpå. Därefter paprikaskivor, mer av gurkkruntongerna och kokosflings-blandningen. Toppa med grönkålschips (garnera gärna med lite klippt mynta eller färska ärtskott).