Tiramisù

Tiramisù, italienska för “pigga upp mig” (ungefärlig översättning), är onekligen en bakelse som piggar upp! Till vårkaffet tycker vi verkligen att du ska ge dig på att bemästra konsten att göra en riktigt god Tiramisù. Den får inte bli för blöt och inte heller för stabbig. Den söta färskostblandningen som varvas med Amerettofuktad sockerkaka är en riktig vinnare i våra magar!

Recept

Det finns många recept på Tiramisù. Det här är en variant bland många!

500g Mascarpone
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde
4 st äggulor
1 äggvita
Citronsaft + 1 tsk strösocker
ca 24 stycken Savoiardikex
2,5 msk Amaretto (ev 0,5 msk cognac för att stärka upp amaretton något)
3 msk espresso eller starkt kaffe
Kako som pudras till garnering

Blanda grädden med 1 msk socker och vispa grädden hårt.

Separera äggulan från vitan. Spar en äggvita

Blanda äggulorna med resten av strösockret och vispa ner mascarpone.

Vispa äggvitan till maräng. Fördela 1 tsk strösocker under vispningen och droppa i lite citronsaft. När margängen håller sig fast och med med en lätt slokande topp, när du drar marängen mellan två fingartoppar så är den klar. Vänd ner marängen i den vispade grädden försiktigt.

Vänd ner färskostkrämen i gräddblandningen och rör försiktigt så att det blandar sig.

Blanda espresso/kaffe med amaretto/cognac.

Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor form med hög kant.

Droppa försiktigt kaffeblandningen över varje kex. Det kommer att bli vätska över. Det är viktigt att kexen inte blir för våta!

Bred hälften av färskostblandningen över kexen.

Lägg ytterligare 12 kex ovanpå färskostblandningen och droppa kaffeblandningen på samma sätt som du gjorde med det första kexlagret.

Bred resten av färskostblandningen över kexen.

Låt formen stå minst två timmar i kylskåpet innan Tiramisùn serveras.

Pudra över kakao innan serveringen.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*