Styrkemuffins med blåbär

Lyfter man tungt, jobbar hårt och lever livet så kan det vara bra med ett mellanmål. I dag fortsätter vi med recept ur styrkelabbets kostscheman volym 2 och bakar oss styrkemuffins.

I blandkostschemat för 2000 kcal så är ett av alternativen dessa söta styrkemuffins. Regeln: är de små så får man ta två, bejakas av Styrkelabbet, tycks det som. Vi håller med!

Smaken var bra och tillsatt sötning behövs inte. Dessa var riktigt bra som mellanmål! Undergrädda dina muffins något, så undviker du att de blir torra. Möjligen kan gradantalet sänkas till 175°C under bakningen, för att underlätta kontrollen av texturen. Visst skrev vi att man får ta två?

Recept

10 st
Näringsvärde per muffins (1/10 av receptet):
Energi: 100 kcal Protein: 7 g Kolhydrater: 9 g Fett: 5 g

50 g (ca 1½ dl) havregryn
40 g (lite mer än ½ dl) dinkelsikt
50 g (ca 1½ dl) proteinpulver vassle med valfri smak
2 tsk bakpulver
1 msk kalorifri sötning (valfritt, går bra att utestluta [vilket vi gjorde])
1/2 tsk kanel (valfritt, går att utesluta)
163 g (ca 3 st) hela ägg
90 g (ca 1 liten banan), mosad
13 g (cirka 1 msk) raps- eller kokosolja
70 g (lite mer än 1 dl) frysta blåbär

  1. Vispa äggen poröst.
  2. Rör samman de torra ingredienserna separat.
  3. Vänd ned mosad banan och olja tillsammans med äggen och kombinera sedan varsamt med de torra ingredienserna.
  4. Klicka smeten med sked i muffinsformar. Tryck ned några blåbär i varje muffins.
  5. Grädda i ugnen 12-15 minuter på 200°C. [Möjligen kan gradantalet sänkas till 175°C för att underlätta kontrollen av texturen.]

Om boken

Boken har precis släppts och finns att köpa på styrkelabbet.se. Den har totalt 30 kostscheman med tio näringsberäknade kostscheman för blandkost, vegetarisk kost respektive vegankost.

Boken inleds med ett förord av Philip Wildenstam, som på ett humoristiskt och avväpnande vis berättar om sina egna tankar kring viktförändringar. Det har inte varit enkelt för honom, tycks det som. Inte för oss heller, ärligt talat. Det känns tryggt att läsa hans ord och vi möts av förståelse för våra egna tankar om vikt och mat. Syftet med boken är att ge verktyg du behöver för att avdramatisera mat och vad du väger för stunden, skriver Philip Wildenstam.

Precis som Philip råder vi dig till att läsa kapitlen om psykologin bakom ätandet, fysiologin bakom viktförändring och hur kostscheman kan användas för bäst utväxling av boken!

Styrkelabbets Kostscheman Volym 2 Näringsrik och god mat för dig som vill förändra din vikt (Sierra De Goldsmith och Daniel Richter (Styrkelabbet AB)