Mustig chili con carne med ris och avokadosås

Under tre veckor kommer vi att laga mat från Styrkelabbets Kostscheman Volym 2 Näringsrik och god mat för dig som vill förändra din vikt, av Sierra De Goldsmith och Daniel Richter (Styrkelabbet AB). Först ut blir Mustig chili con carne med ris och avokadosås.

Varför gör vi det här då? Ja, dels så behöver vi båda börja tänka lite mer på vad vi stoppar i oss. Träning, återhämtning och ja… livet behöver vara i balans. Med koll på kosten och träningen så blir vi mer “på banan”, känner vi. Samtidigt vill vi pröva hur väl folkbildarna i Styrkelabbet är på att komponera ihop bra menyer som smakar gott och mättar bra.

Hur var den då? En riktigt god och enkel rätt där avokadosåsen gjorde hela skillnaden! Rätten gav bra mättnad.

Recept

1 portion
Alternativen för lunch 2000 kcal innehåller i genomsnitt:
Energi: 600 kcal Protein: 42 g Kolhydrater 54 g Fett: 22 g


100 g nötfärs (10 % fett)
100 g (ca 1 dl) krossade tomater
60 g okokt ris, exempelvis parboiled
55 g (ca ½ st) avokado
30 g kokta kidneybönor
30 g gul lök
30 g paprika
96 g (ca 1 dl) naturell yoghurt 3 % fett
1 tsk balsamvinäger
1 msk limejuice (alt. citron)
oregano, salt, peppar och chiliflakes

Stek färsen med grönsakerna, kryddorna och de krossade tomaterna. Tillsätt bönor mot slutet. Servera med kokt ris och en sås gjord på avokado bladad med limesaft, yoghurt, [balsamvinäger], salt och peppar.

Om boken

Boken har precis släppts och finns att köpa på styrkelabbet.se. Den har totalt 30 kostscheman med tio näringsberäknade kostscheman för blandkost, vegetarisk kost respektive vegankost.

Boken inleds med ett förord av Philip Wildenstam, som på ett humoristiskt och avväpnande vis berättar om sina egna tankar kring viktförändringar. Det har inte varit enkelt för honom, tycks det som. Inte för oss heller, ärligt talat. Det känns tryggt att läsa hans ord och vi möts av förståelse för våra egna tankar om vikt och mat. Syftet med boken är att ge verktyg du behöver för att avdramatisera mat och vad du väger för stunden, skriver Philip Wildenstam.

Precis som Philip råder vi dig till att läsa kapitlen om psykologin bakom ätandet, fysiologin bakom viktförändring och hur kostscheman kan användas för bäst utväxling av boken!

Styrkelabbets Kostscheman Volym 2 Näringsrik och god mat för dig som vill förändra din vikt (Sierra De Goldsmith och Daniel Richter (Styrkelabbet AB)