Snart är det semester för vår del. Initiativen i köket tryter allt mer. Sommarläsningen, podcasts och ljuva sommarviner lockar. Det behövs något snabbt, enkelt och gott som mättar. Vi bjuder på tahinirostade kikärtor som serveras med ris, stekt halloumi och en frisk yoghurtdressing.
I glaset ser vi gärna en frisk och fruktig blend från Côtes du Rhône.
Vin
Mogna röda bär och en rubinröd ton i glaset. Tanniner som är lena och en tranbärskarraktär med mogen mineralitet och hallon. Det här är ett lätt och trevligt samtalsvin som passar utmärkt till maträtten! Hitta, beställ och köp minst tre flaskor av den prisvärda Paul av Saladin.
Recept
4 personer
Långkornigt ris kokas enligt instruktioner på förpackningen eller efter eget huvud.
Tahinirostade kikärtor
680 g Färdigkokta kikärtor
3 tsk tahini
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rör ner tahini så att alla ärtor täcks. Lägg ut över en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Strö salt och paprikapulver över.
Värm i mitten av ugnen i 225°C; inledningsvis 7,5 minuter – rör om. Därefter 7,5 minuter – rör om. Slutligen i 5 minuter.
Yoghurtdressing
3 dl grekisk yoghurt
1 kruka mynta
1 msk honung
1 nypa salt
Medan ärtorna är i ugnen tillreds dressingen.
Mixa samtliga ingredienser med en handmixer.
Halloumi
Två Halloumiblock fördelat på fyra personer.
Stek i lite olja på medelhög värme och tills dess att osten har fått en gyllenbrun färg på båda sidor.
Grunda med ris. Ta några skedar kikärtor och placera halloumi med yoghurtdressingen som topping.