Rödlöksgalette till Thanksgiving

Efter första tuggan rödlöksgalette var det lätt att unna sig en bit till. Och en till.

I morgon är det Thanksgiving i USA, Tacksägelsedagen. Vill du laga något som verkligen piggar upp det uppdukade bordet, förutom kalkonen? Rödlöksgalette är svår att motstå, efter första tuggan.

Galette är som en mer rustik paj med det godaste av innehåll; vad du vill ha! Karamelliserad rödlök och riven parmesan är vårt val till tacksägelsemiddagen.

Efter första tuggan rödlöksgalette far det alldeles för lätt att unna sig en bit till. Och en till. Vi tror att du kommer förstå vad vi menar, när du serverar denna galette.

Laga och servera till kalkonen och alla andra tillbehör.

I morgon ger vi fler enkla tips på vad du kan laga till tacksägelsemiddagen, missa inte det!

Ett tillbehör som du redan nu kan planera för! Koka halvor av brysselkål lätt och sota snittytorna. Servera med rostade hasselnötter och parmesan.

Recept

1 sats pajdeg (se tidigare recept)
5-6 st rödlökar
Dijonsenap
Smör
Ägg
Salt
Svartpeppar
Strimla rödlök
Riven parmesan

Salta och peppra löken lätt och stek den sedan i en klick smör.

Stek på låg värme så släpper löken ifrån sig tillräckligt med socker och inget behöver tillsättas.

När löken karamelliserats (cirka 30 min) tillsätter du två matskedar dijonsenap och rör runt.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 20×30 cm (ungefär 6-7 mm tjock).

Lägg lökblandningen på degen cirka 4-5 cm innanför degkanterna.

Vik upp kanterna på galetten och pensla med vispat ägg. Riv över riktligt med parmesan.

Grädda galetten på 220°C i 30-40 minuter så att ytan blir frasiga med fina gyllenbruna kanter.