Galette

Galette

Galette med tomater och getost! En verklig vinnare som förrätt eller som tillbehör på bordet. Det stod på menyn under en fin kväll hos några vänner och vi frågade raskt efter receptet. Det visade sig vara från en av Alex stora matinspiratörer; Chef John, kocken som driver matbloggen och vloggen till Food Wishes. På inrådan bakas galetten direkt på ett pizzastål, med gott resultat! I glaset föreslår vi ett Etna Rosso, Pistus. Ett fruktigt vin med sammetslena tanniner och en balanserad syra. Det fångar upp tomaterna fint med sina mogna körsbär och björnbär. Osten får en fin brytning mot vitpeppartonerna och de försiktiga aromerna av tobak och läder.

Vin

Etna Rosso, Pistus. Ett fruktigt vin med sammetslena tanniner och en balanserad syra. Det fångar upp tomaterna fint med sina mogna körsbär och björnbär. Osten får en fin brytning mot vitpeppartonerna och de försiktiga aromerna av tobak och läder.

Recept

Chef John
För en galette på cirka Ø 30 cm – serveras kall.
Pizzastålet värms i ugnen under minst en timme på 220°C

Deg:
3,2 dl (192 g) mjöl
2 msk majsmjöl
1/2 tsk salt
113 g osaltat smör i kylda kuber
1 msk äppelcider vinägar
0,6 dl iskallt vatten
Arbeta ihop till en fin och fast pajdeg.
Kavla ut till en deg till Ø 30 cm.

Fyllning
2 dl mjuk getost eller färskost
2 msk strimlad basilika
1 äggula
1/2 tsk salt
1/4 tsk nymalen svartpeppar
En nypa cayennepeppar

Blanda och bred över degens mitt i en cirkel om cirka Ø 20 cm.

7,1 dl körsbärstomater i halvor
1 msk olivolja
1 tsk dijonsenap

Slungas och lägg på ostcirkeln. Vik upp kanterna. Pensla med ägg.

Riv gärna lite parmegano över kanterna innan den stoppas in i ugnen.

Baka mitt i ugnen på 220°C i 30-35 minuter eller tills dess att galetten har fått en fin brun färg.

1 kommentar

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*