Örtig grönkålssoppa

Örtig grönkålssoppa
Örtig grönkålssoppa

Vi har nyligen införskaffat en Vitamix. Ett inköp som har resulterat i att vi de senaste veckorna ätit och druckit mer soppor och smoothies än under hela vårt liv, fram till köpet. Här bjuder vi på ett av våra första recept som uppkom ur en kylskåpsrensning; en örtig grönkålssoppa!

I glaset föreslås vi en ny spritsig rosébekantskap: Piemonte Rosato. Den har tydliga hallontoner med en försiktig sälta i konturerna och lyfter den mustiga soppan som har salta och örtiga smaker. Ett rätt okomplicerat vin som går rakt på smaklökarna som ett mindre kalas.

Har du inte en mixer så kan du självklart använda en mixerstav, men det kommer ta lite längre tid och soppan blir troligen inte lika len.

Vin

Piemonte Rosato (Nr 78493), Frizzante, 169 kr. Spritsig. Den har tydliga hallontoner med en försiktig sälta i konturerna och lyfter den mustiga soppan som har salta och örtiga smaker. Ett rätt okomplicerat vin som går rakt på smaklökarna som ett mindre kalas.

Recept

Drygt 4 portioner

Grönkål ca 500g
Vitlök 2-3 Klyftor
Buljong 1 L (vi använde hönsbuljong för det var vad vi hade hemma, men grönsaksbuljong fungerar lika bra)
Grädde 2 dl
Ricotta 250g
Salt
Peppar
Smör (att steka i)

Skiva vitlök och fräs i lite smör tillsammans med grönkål. Mixa sedan vitlöken och grönkålen tillsammans med en del av buljongen och oregano tills helt slät.

Häll över i en kastrull och ha ner ricotta och grädde och koka upp.

Tillsätt ytterligare buljong till önskad konsistens.

Smaka av med salt och peppar och servera. Dra gärna över lite balsamicocreman för att få till sötma i maträtten!