Solen dröjer sig kvar allt längre om dagarna. Om inte allt för långt borta är det sprungen vår och alldeles för tidiga morgnar kommer att förgyllas av fågelsång inför ännu en dag att ta tag i. Just i dag var inte en sådan (sön)dag. Höga knäuppdragningar sparas till veckan i övrigt och ännu bjuder januari upp till fodrade plagg.
I dag behövdes något enkelt, snabbt och gott att avsluta dagen med.
I kylen fann vi vakuumförpackad och tillredd butternutpumpa och sötpotatis från förra veckans meny. Det behövde göras något av och vi gjorde en enklare och väldigt god soppa. Sedan fick kvällen förgyllas av Netflixserier i överflöd!
Netflixsoppan serveras bäst med en sötsyrlig dryck. I vårt fall äppelmust!
Recept
2 personer
Lika delar sötpotatis som butternutpumpa
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Spiskummin
Paprikapulver
Timjan
1/2 tärning grönsaksbuljong
Vatten
Salt och peppar
Mixa kokad sötpotatis och pumpa till en slät kräm.
Stek hackad schalottenlök och skivad vitlök i lite matfett. När löken har blivit genomskinlig tar du i spiskummin, paprika pulver och timjan, efter behag. Låt nu detta sjuda i några minuter med buljong och vatten. Börja med 2 dl vatten.
Häll i pumpa- och potatiskrämen. Smaka av med salt och peppar. Ha i tillräckligt med vatten till önskad konsistens och öka mängden kryddor och örter allt eftersom! Smaka av!
Vi serverade soppan med Crème fraîche och picklade rödbetor (för att höja syran i maten). Timjan till garnityr.