Busenkelt recept till en busgod efterrätt – jordgubbsmousse! Få ingredienser är så mycket sommar som jordgubbar, men receptet fungerar under hela året, skulle vi vilja säga. Receptet har två versioner – en som görs i sifon och en som görs med gelatinblad.
Recept
2-4 portioner
I sifon
1 gräddpatron / 0,5L
Med gelatinblad
3 gelatinblad (läggs alltid i iskallt vatten INNAN användning i minst 5 minuter)
250 g jordgubbar (frysta går utmärkt)
citronsaft och citronzest från en halv citron
3/4 dl strösocker
3-4 dl vispgrädde
Koka jordgubbar, citronsaft och -zest med strösocker. Det ska koka sönder.
Ta eventuellt i några extra jordgubbar till garnering – dessa ska då inte koka sönder.
Mixa till en slät jordgubbspuré. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna helt i kylen.
Purén, som har blivit sås, blandas ut med grädde till 0,5L total blandning.
Fyll sifonen och ladda den med en patron upp och ner.
Spritsa ut i vald serveringsdetalj och garnera med jordgubbar.
Koka jordgubbar, citronsaft och -zest med strösocker. Det ska koka sönder.
Ta eventuellt i några extra jordgubbar till garnering – dessa ska då inte koka sönder.
Mixa blandningen till en slät jordgubbspuré.
Smält gelatinbladen i den varma purén.
Låt svalna i kylen.
Vispa grädden hårt och vänd ner i purén efter smak.
Låt stelna i kylen i cirka två timmar innan servering.