Högrevsragu med polenta

Högrevsragu med Polenta
Högrevsragu med Polenta till varmrätt. I glaset föreslår vi ett kryddigt Pinot Noir från Kalifornien, USA.
Högrevsragu med Polenta till varmrätt. I glaset föreslår vi ett kryddigt Pinot Noir från Kalifornien, USA.

Micke firar 36 år under tisdagen och vill bjuda på något riktigt smarrigt. Det blir högrevsragu med polenta till varmrätt! I glaset föreslår vi ett Pinot noir från Kalifornien, USA. LUTUM La Rinconada Pinot Noir 2013 gör oss inte besvikna! I sin rubinröda färg döljer sig en ihållande smak av röda frukter och bär. Tranbär är det som avslöjar sig mest. Det är ett välbalanserat vin med närvarande tanniner och med aromer av bark, svag hint av tobak och inslag av något dämpat metallisk umami. Rätten blev komplett, upplever vi!

Vin

LUTUM La Rinconada Pinot Noir 2013, Kalifornien, USA; I sin rubinröda färg döljer sig en ihållande smak av röda frukter och bär. Tranbär är det som avslöjar sig mest. Det är ett välbalanserat vin med närvarande tanniner och med aromer av bark, svag hint av tobak och inslag av något dämpat metallisk umami.

Recept

10-12 portioner

2 kg högrev
320 g pancetta
2 gula lökar
3-4 dl rödvin
4 burkar hela skalade tomater
1 L oxbuljong
3 medelstora morötter
3 stora stjälkar selleri
2 msk torkad oregano
3-4 kvistar rosmarin
Svartpeppar
Salt

Skär pancettan i små tärningar ifall du inte köpt färdigtärnad. Bryn ordentligt och lägg sedan i en stor kastrull.

Putsa och skär tärningar av högrevet som du sedan bryner i fettet från pancetta. Lägg i kastrullen tillsammans med övriga ingredienser, bortsett från selleri och morot som ska tillsättas senare.

Koka upp och låt småkoka/sjuda i flera timmar. Koka gärna ragun utan lock för avdunstningens skull och tillsätt istället lite vätska efter behov.

Ragun sköter sig i stort sett själv; rör om någon gång i timmen och se till att det inte kokar torrt.

När köttet är mört tillsätter du tärnad morot och selleri och låter gå ytterligare 1-2 timmar. Rör om försiktigt så att köttet faller sönder ytterligare.

Servera med ditt val av polenta, pasta eller gnocchi.

Vi kokade vår ragu i närmare 7 timmar och serverade med polenta.