Hallonbakelse

Hallonbakelse

En söt liten bakelse till midsommarens efterrätt eller till fikat? Det tycker vi! Det här är en enkel muffins som gröpts ut och fyllts med hallonsås och grädde. Enkelt, sött och gött!

Recept

Hallonsås
250 g frysta hallon
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
(vill du göra en spegel/hallongelatin adderar du 3 st gelatinblad i det sista momentet innan bakelsen ställs in i kylen)

Koka ingredienserna och sila av till en slät hallonsås.
(Smält de förberedda gelatinbladen i såsen och låt komma ner i temperatur – cirka 28°C. Sila såsen för att bli av med luftbubblor och häll över tårta eller in i hålet på bakelsen.)

Muffins
Cirka 12 st


50 g smör
0,5 tsk vaniljpulver
3 ägg
170 g (2 dl) strösocker
240 g (4 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 225°C.

Smält smöret och lägg i vaniljpulvret. Låt komma ner i temperatur.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och smör.
Blanda de övriga torra ingredienserna och röra ner blandningen i smeten. Var inte orolig för “små klumpar” – det hjälper till att få din muffin fluffig under gräddningen!

Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-20 minuter.

Låt dina muffen svalna. Skär ut ett litet hål i toppen av muffins som ska bli bakelser (spar “locket”). Gröp ur muffins.

Fyll med lite hårdvispad grädde och häll i hallonsåsen. Sätt på locket och spritsa med hårdvispad grädde. Ställ in i kylen om bakelsen ska serveras senare eller om du har fyllt dina muffins med hallongelatin.