Frallor

frallor

Är du som oss och uppskattar nybakat bröd? Tänkte väl det. Det här är ett favoritbröd på vete och råg. Vi bakar ut några frallor varje vecka. Några äter vi direkt och några fryser vi in till veckans tidiga morgnar eller förstärka frukostar. Vi bakar på gourmetstål och ugnen får ånga genom att dränka hoprullade bomullshanddukar som får ligga i en form med kokhett vatten i den varma ugnen.

Recept

12 frallor

340 g rumstempererat vatten (20-25 grader)
12 g färskjäst
400 g vetemjöl
100 g rågmjöl
8 g salt
10 g olivolja

Degen
Smula jästen i en bunke. Mät upp ingredienserna.

Blanda ut jästen i lite av vattnet, så att det löser upp sig ordentligt.

Häll i resten av vattnet och blanda i resten av ingredienserna.

Arbeta upp den
Degen känns kladdig. Nu är det dags att arbeta upp gluten i degen, så att degen blir smidig och glansig.

Arbeta degen på ett omjölat bord i 8 minuter! Vi kan lova dig att degen snart känns smidig och lättarbetad.

Jäsning 11 timme
Lägg degen i en bunke. Pudra lite mjöl över och låt jäsa under duk i en timme (eller så länge som du vågar jäsa ut degen).

Nu är det också dags att sätta igång ugnen 250°C så att den är genomvarm när det är dags att baka frallorna.

Forma degen
Den jästa degen väger cirka 840 g. Dela den i portioner om 70 g och forma till små bollar – även detta på ett omjölat bord.

Pudra lite mjöl över bollarna och låt vila i 15 minuter

Forma frallorna

Forma frallorna, som du behagar. Vänd frallorna lätt i mjöl och lägg på bakplåtspapper – på två bakplåtar eller förbered två pizzaspadar som arken ligger på inför insättning i ugnen.

Om du vill lägga dekorativa snitt i frallorna, så gör det nu.

Låt frallorna jäsa under duk i 45 minuter
(eller så länge som du vågar jäsa ut degen)

Värm i ugnen
När det är cirka 30 minuter kvar av jäsningen så är det dags att få igång ångan i ugnen. Har du ingen ugn med ånga (vilket vi inte har) så lägg några hoprullade bomullshanddukar i en form. Dränk handdukarna med kokhett vatten. Låt det finnas överflödigt med vatten kvar i formen! Ställ under gourmetstålet.

Baka frallorna i 12-14 minuter.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*