Empanadas – Chilenska piroger

Empanadas, chilenska piroger, är bland det mest chilenska som vi känner till. En kryddig fyllningen av köttfärs, russin, kokt ägg och oliver som omsluts av mjuk pirogdeg. Utmärkt till lunchlådan, minglet och till utflykten. De går att frysa in styckvis men har en strykande åtgång när de väl står framme på bordet. I glaset föreslår vi ett chilenskt Carmenère.

Vin

De Martino Alto de Piedras Carmenère (Nr 90063) 269 kr. Ett lättillgängligt vin men med komplex kropp och smekande dofter av vinbär, kaffe, kakao och ceder. En bakomliggande känsla av fatkaraktär, såsom vanilj, gör den omslutande och balanserad. En absolut vän till chilenska piroger och kötträtter.

Recept

4 personer

Fyllning

250 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
0,5 tsk kummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk merkén (kan uteslutas)
1 msk socker
1 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
Salt och peppar

1 hårdkokt ägg som delas i fyra delar
4 urkärnade oliver
1 dl russin

Blanda kryddorna och sockret i en skål.

Stek lökarna i olja tills genomskinlig. Tillsätt köttfärsen. När vätskan börjar tränga ur köttfärser tillsätts kryddblandningen. Smaka av med peppar och salt. Addera vattnet innan köttfärsen blir för torr. Blanda i mjölet för att få färsen mer formbar. Du kan i det här läget också blanda i russin.

Låt blandningen svalna medan du gör degen och värmer ugnen till 225°C.

Deg

5 dl mjöl
1 äggula
1 dl vitt matlagningsvin eller varm mjölk
2 msk olivolja
1 tsk salt

Värm salt och vin/mjölk tills att saltet har löst sig i vätskan. Låt gå ner i temperatur. Du ska kunna doppa fingret utan att bränna dig.

Blanda de övriga ingredienserna och blanda ner vin-/mjölkblandningen. Arbeta ihop till en deg. Addera mer vatten om det behövs, någon tesked åt gången.

Knåda till en blank degklump och dela i fyra mindre bitar.

Pirogen

Kavla ut fyra assiett-stora cirklar.

Fördela köttfärsen, del av ägget och en oliv på varje enskild cirkel. Fyllningen ska placeras något mot ena halvan av varje cirkel.

Blöt degkanterna runt fyllningen med ljummet vatten och vik till en halvcirkel. Förslut väl genom att vika ihop/nypa ihop kanterna.

Slå en äggula och pensla pirogerna med.

Baka i ugnen på 225°C i cirka 15 minuter och till dess att pirogerna har fått en gyllenbrun färg.