Barnets tartelett

Lime- och vaniljtartelett med bär.

Mickes favorit på konditoriet, som barn, var tarteletten. Fortfarande är det en bakelse som han har svårt att tacka nej till. Som en hyllning till barndomen bakades därför tarteletter med en frisk fyllning av lime och vanilj. I glaset: något lika barnsligt som på sättet tarteletten är dekorerad: Hallonsoda!

Recept

Till fem mindre eller tre större tarteletter (kan delas på två personer)

Mördeg (fyllning längre ner!)
225g vetemjöl
110g smör
80g socker
1 stort ägg

Smula smöret i vetemjölet. Det ska nypas igenom ordentligt! Ett alternativ är att mixa mördegen i en köksassistent.

Blanda i sockret och ägget.

Arbeta igenom så att den blir smidig, utan att spricka.

Kavla ut degen mellan två gladpackark. Degen kavlas ut till storleken av ett bakplåtspapper. Låt därefter degen vila i kylen i minst fyra timmar.

Smörj tartelettformarna med lite smör. Formarna ska vara flottiga men inte bära allt för tydliga spår av smöret.

Efter degens vila arbetar du ut degen ytterligare en gång och kavlar ut den mellan två ark av bakplåtspapper.

Skär ut strängar som kläs mot tartelettformarnas kanter och med lite överskjutning. Skär därefter ut cirklar som ska utgöra botten av tarteletten och klä formarna med. Med fingertopparna sammanfogar du kanterna och botten i formen.

Ta en vass kniv och skär av överflödig deg diktan kanten. Ställ in i kylen över natten eller i minst åtta timmar.

När degen har fått sin andra vila: nagga botten och kanten!

Täck formen med ugnsfolie och grädda under 7 minuter på 175°C. Degen sätter sig nu.
Ta därefter bort ugnsfolien och grädda i under ytterligare 10 minuter eller tills dess att degen har fått en fin gyllenbrun färg.

TIPS: Skulle det behövas mer vätska kan du alltid blanda i grädde. Ta i en halv tesked åt gången tills att degen är smidig nog.

Lime- och vaniljfyllning
1 burk kondenserad sötad mjölk
2 dl grädde
2 limefrukter
1 tsk vaniljpulver
Bär

Blanda kondenserad mjölk med juicen från limefrukten, zest från frukterna och vaniljpulver. Blanda till en tjock massa.

Vispa grädden hårt och vänd ner i mjölkblandningen.

Spritsa ut fyllningen i tarteletterna och garnera med bär såsom du behagar. Vill du förhöja sötman i frukterna kan du blanda till en sockerlag genom att koka 1 dl socker med 2 dl vatten och blanda ner två gelatinblad. Detta penslar du över frukterna eller sprayar över garneringen när sockerlagen har svalnat och börjar tjockna till sig lätt.