Netflixsmörgås

När hjärnkontoret inte är lika alert som det borde vara kan fantasin för mat också tryta. Det sker emellanåt för oss. Då försöker vi luta oss tillbaka mot bekanta smakkombinationer. Kombinationer som vi vet uppskattas hos varandra och som inte stör allt för mycket framför lite netflix-serier.

Vitlöksbröd på brioche med räkor, stenbitsrom och sparris.
I glaset ser vi gärna ett Petit Chablis.

Vin

La Chablisienne, Bourgogne, Petit Chablis (Nr 5585), 135 kr, tycker vi passar utmärkt ihop med havets och landets smöriga kombination. Det är en fruktig och frisk smak som du bjuds in till. Låg i sötman, men hög i fruktsyran. Vi känner tydligt av gröna äpplen och citrus, med en ton av krusbär i kombination med grön och frisk växtlighet.

Recept

4 personer

Briochebröd
Tillräckligt med räkor (ta tills du skäms om du kan och vill)
80 g storkornig stenbitsrom
1 knippe persilja
50 g smör
2 klyftor vitlök
1 knippe sparris (undvik trådig sparris genom att bryta sparrisen mitt itu)

Blanda smöret smidigt och mjukt med pressad vitlök.

Klipp persiljan till önskad storlek på bladen och blanda i två till tre nypor i smöret.

Skiva briochebrödet till önskade portioner och bred på vitlökssmöret.

Värm i mitten av ugnen på 175C° tills att smöret och brödets kanter har fått en fin gyllenbrun färg.

Stek sparris i smör och lite salt. Behåll gärna lite knaprighet.

När vitlöksbrödet är färdigt fördelar du räkor och stenbitsrom över brödskivorna.

Servera med sparris.