Jordgubbsmousse

Jordgubbsmousse
Jordgubbsmousse

Busenkelt recept till en busgod efterrätt – jordgubbsmousse! Få ingredienser är så mycket sommar som jordgubbar, men receptet fungerar under hela året, skulle vi vilja säga. Receptet har två versioner – en som görs i sifon och en som görs med gelatinblad.

Recept

2-4 portioner

I sifon
1 gräddpatron / 0,5L

Med gelatinblad
3 gelatinblad (läggs alltid i iskallt vatten INNAN användning i minst 5 minuter)

250 g jordgubbar (frysta går utmärkt)
citronsaft och citronzest från en halv citron
3/4 dl strösocker
3-4 dl vispgrädde

Koka jordgubbar, citronsaft och -zest med strösocker. Det ska koka sönder.

Ta eventuellt i några extra jordgubbar till garnering – dessa ska då inte koka sönder.

Mixa till en slät jordgubbspuré. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna helt i kylen.

Purén, som har blivit sås, blandas ut med grädde till 0,5L total blandning.

Fyll sifonen och ladda den med en patron upp och ner.

Spritsa ut i vald serveringsdetalj och garnera med jordgubbar.

Koka jordgubbar, citronsaft och -zest med strösocker. Det ska koka sönder.

Ta eventuellt i några extra jordgubbar till garnering – dessa ska då inte koka sönder.

Mixa blandningen till en slät jordgubbspuré.

Smält gelatinbladen i den varma purén.

Låt svalna i kylen.

Vispa grädden hårt och vänd ner i purén efter smak.

Låt stelna i kylen i cirka två timmar innan servering.