Gyoza – stekta dumplings

Gyoza
Gyoza

Vi fortsätter på det japanska temat och serverar gyoza. Gyoza är en typ av dumpling som steks i majsstärkelse. Gyoza kan fyllas med såväl vegetarisk fyllning som med köttfyllning. Vi valde att använda oss av blandfärs som kryddades upp med färsk ingefära, vitkål och salladslök.

Recept

Deg

270 g vetemjöl
200 ml vatten

Koka upp vattnet och låt det sedan svalna av något. Blanda sedan i mjölet med det varma vattnet till en deg. Knåda degen för hand i cirka 10 minuter och tills dess att degen är glansig och lättarbetad.

Dela degen i två och rulla ut till avlånga stavar. Stavarna är cirka 3 cm tjocka och delas i sin tur i mindre bitar som är cirka 2 cm tjocka (eller en tummes bredd).

Ta några matskedar majsstärkelse och “mjöla” ett bakbord med.

Rulla degbitarna till små bollar och kavla ut till små plattor, som är cirka 10 cm i diameter, på bakbordet.

Lägg en fuktig handduk över degplattorna, tills dess att de ska fyllas.

Fyllning

2 dl finhackad vitkål
150 g blandfärs (eller 250 g finhackad svamp)
4 tunt skivade salladslökar
3 msk japansk soja
1 msk riven färsk ingefära
1 klyfta finhackad vitlök
2 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
0,5 dl vatten

Stekning
2 msk olja
1 tsk majsstärkelse
0,75-1 dl vatten

Fräs vitlöken och vitkålen i en stekpanna. Tillsätt 0,5 dl vatten och låt koka av.

Blanda resten av ingredienserna med den nu avsvalnade kål- och lökblandningen i en bunke.

Lägg någon eller några teskedar fyllning i mitten av varje degplatta.
Fukta kanterna av degplattan med lite vatten och nyp ihop kanterna.

Här finns en bra målbild från YouTube för hur nypningen går till:

Värm upp olja i stekpannan och stek dina dumplings tills dess att undersidan av dem är gyllenbruna.

Häll därefter i vatten som är blandad med majsstärkelse och låt koka under lock i cirka 2,5-3 minuter.

Servera med valfri dippsås!