Sushi

Sushikväll
Kock-Patrik lärde oss att göra sushi
Music Title: Another Happy Day youtu.be/wE_37FUkBJo
Released by: Free Music www.youtube.com/channel/UCqpifMUDQ-HQNO12t7wKBmw

Vi gjorde en av favoriträtterna helt själva! För oss är det sushi. Kock-Patrik – Mickes barndomvän – höll en kurs för oss. Till sushi fungerar såväl Champagne som Sake!

Patrik är specialiserad på sushi och det japanska köket. Han höll en utbildning i hantverket för oss. Patrik har mångårig erfarenhet från välkända krogar i restaurangsverige och han har gått utbildningar i Japan för att förfina sina hantverkskunskaper. I dag är han verksam i Försvarsmakten, som kock, inom flottan.

Sake

Till Sushin valde vi Sake som måltidsdryck. Akita Fuji Nigori 300 ml (Nr 168), 84 kr. En lätt sötma och blommig doft med svag mandelton och kokos. Utmärkt till det omsorgsfullt kokade riset i sushin och den feta fisken. Till denna sake har man polerat riset ner till 70 procent av sin ursprunglig storlek.

Recept

Ris

C:a 5 dl sushiris (rundkorningt ris).

Knåda riskornen mot varandra lätt i en skål med kallt vatten, 4-5 ggr i ungefär två minuter per gång. Byt vatten mellan varje knådning.

Skölj riset ytterligare 4-5 ggr, utan att knåda.

Låt det sköljda riset ligga i vatten i 30 minuter. Byt därefter ut vattnet mot färskt innan kokning.

När handflatan ligger flat över kornen ska vattnet nå upp till naglarna.

Koka upp vattnet med riset. Låt riset sedan småkoka under lock i cirka 15-20 minuter eller till dess att allt vatten har absorberats.

Ställ av riset och låt vila under lock i cirka 20 minuter.

Risbuljong

4 dl socker
8 dl risvinäger
3 tsk salt
1 kombiblad

Koka ingredienserna tills att kombibladet har blivit så pass mjukt att en nagel kan tränga in i bladet.

Det kokta sushiriset läggs över i en annan bunke. Ta Risbuljongen och häll över 300 ml och rör om med en rissked eller en slickepott.

Misosoppa

1/3 fp misopasta
2-3L vatten
1 kombiblad
1 fp bonitoflingor
Sjögräsflingor

Misoppan är klar när kombibladet har blivit så pass mjukt att en nagel kan tränga in i bladet.

Sila av soppan och pressa ur bonitoflingorna på vätska.

Serveras med en liten tesked sjögräsflingor/portion.

Sushi

Färsk fisk och skaldjur som används ska ha varit fryst i minst 72 timmar innan sushin görs.

Ta cirka 10 g ris/sushibit

Forma riset omsorgsfullt till en munsbit med en hand. Ta en fiskbit i motsatta handen, dra lite wasabi över fiskbiten och lägg riset på fisken. Vänd över biten till andra handen och forma till biten genom att smeka sidorna.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*