När vi började experimentera med mat och smaker gick vi tillbaka till vår respektive barndom för att hitta sådant som vi suktade after då.
Alex mindes en frisk doft av mynta och citron. Micke mindes den söta kryddoften av saffransris.
Vi bjuder på en hyllning till vår barndom! Mynta- och citronmarinerat Lamm från Gotland med indiskt saffransris och mangokompott.
Se till att salta och peppra maten.
Använd gärna flingsalt och grovmalen svartpeppar!
4 port.
4 lammfiléer (ca 200g st)
1 citron
En halv deciliter olivolja
Ett paket saffran
Honung
Basmatiris
2 mango
1 tsk socker
Rom eller annan fruktig sprit
Marinera lammet i mynta (efter smak), zest och saft från 1 citron och ½ dl olivolja. Låt det gärna stå över natten.
Lägg ett paket saffran i 2-3 cl varmt vatten med en tesked honung. Låt dra i en timme.
Koka basmatiris.
För ett fluffigt ris är det viktigt att skölja bort stärkelsen. Skölj riset i omgångar tills vattnet är klart.
TIPS: Efter halva koktiden: häll över riset i ett durkslag, koka sedan upp några dl nytt vatten i botten av en stor kastrull och placera durkslaget i denna (utan kontakt med vattnet).
Riset ångas och vi slipper att få ett klibbigt kastrullris!
När riset är klart tar vi ca hälften av riset och blandar med saffransblandningen. Resten behåller vi vitt.
Mangokompott: hacka två mango i centimeterstora kuber. Lägg sedan fruktköttet i en kastrull. Strö över 1 tsk socker och häll sedan på ca 1 dl rom eller annan fruktig sprit.
Värm under lock på låg värme. Rör om så att kompotten inte bränns fast! Mangokompotten vill vi ha syltig men inte sönderkokt.
Torka bort marinaden från lammfiléerna och grilla eller stek dem till en innertemperatur om ca 60°C.
Vinet
La Montesa (artikelnr. 83443) 169 kr. Med toner av mörka frukter
och bär; kryddor och runda tanniner, omfamnas verkligen lammet
och rättens söta kryddighet får plats i de stora klunkarna ur glaset!
Tack!! För fantastiskt läskande recept, för vackra bilder, utförligt vintips och för ett klockrent namn på bloggen!
❤️
Stort tack för dina fina komplimanger – vi rodnar här! <3