En följare efterfrågade efter ett bra recept på choucroute garnie. Lever vi upp till hens smakpreferenser? Vi tycker i alla fall att det vart gott. Och mastigt!
Det finns inget exakt recept för choucroute garnie, vilket egentligen gäller de flesta recept. Men några ingredienser bör det innehålla: Kött i alla dess former och rikligt av det, surkål och vin.
Choucroute är ämnad att vara ett riktigt skrovmål, beräkna därför drygt 250 g kött per portion. Det är fritt fram att använda ditt val av korv och fläskkött. Det här är våra val.
Recept
10-12 portioner
600 gram Kielbasa i tjocka skivor (korv)
800 gram alpspånsrökt bacon (i 4-5 mm skivor)
600 gram prinskorv
2 fläskfilé
2 gula lökar
4 vitlökar
75 cl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2000g surkål
Svartpeppar
3 lagerblad
25 Enbär
15 kryddpepparkorn
Surkål
Ankfett (att steka i)
Smält en matsked ankfett i en stor gryta. Fräs grovhackad lök och finhackad vitlök i fettet.
Bryn baconskivorna i en stekpanna och lägg sedan i kastrullen med eventuellt köttspad.
Skär fläskfilé i medaljonger och bryn hastigt och lägg i kastrullens tillsammans med skivad kielbasa och prinskorv. Mal lite svartpeppar över köttet.
Häll vin och buljong över ingredienserna i grytan och koka upp.
Lägg kryddorna i förslagsvis en tesil/tekula (så kan du lätt fiska upp den sedan) och lägg i grytan.
Låt grytan sjuda tills köttet är mört (ca 1 timme).
Lägg i surkål och sjud med ca 10-15 min (surkålen kommer i sent för att den inte ska bli för mjuk).
Servera med kokt potatis och flera sorters senap.
Som ni skriver så finns det inget recept för den typen av rätter. I Bayern, rätten heter Krauttopf eller Schlachttopt där, ska surkålen kokar lääängelänge tillsammans med det rökta fläsket. Då blir kålen mjuk och len i smaken. Mot slutet kan man sen, om man vill, lägga in korvar eller finare kött.
Tips: byt prinskorv mot Nürnberger. De är perfekta till surkål, oavsett hur länge den kokar.
Ps. Älskar att läsa era recept!
Åh! Tack, Gabi! Så bra tips på både tillagningen och korven. Det här ska vi kolla upp mer! 😀