Éclair är ett klassiskt bakverk, värdigt att servera som efterrätt eller till semesterfikat. Fylld med vaniljkräm är den rent förföriskt god! Vi gjorde även några petit choux med jordgubbskräm i! Så gott!
Recept
Recept till choux finner du här. Pensla dem gärna med äggblandning som du gör med 1 tsk mjölk och en äggula.
Vaniljkrämen
Den gör du med fördel dagen innan. Dels så får den stå till sig över natten och sedan är det lättare att hantera den när det är dags att fylla dina éclair.
Vaniljkräm
480 ml mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
134 g strösocker
31 g majsstärkelse
Efterbearbetning av vaniljkrämen
240 ml grädde
8 g strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Koka upp 480 ml mjölk och 1 vaniljstång (skrapa ur fröerna ner i mjölken och låt även stången koka med). Detta är din mjölkbas.
Vispa 6 äggulor med 134 g strösocker, tills att det är fluffigt och ljusare i färgen.
Sikta ner 31 g majsstärkelsen, under omrörning (för att undvika klumpar).
Ta ur vaniljstången från mjölkbasen.
Under omrörning låter du 2 dl av mjölkbasen blandas ner i äggblandningen, i syfte att temperera äggen utan att de koagulerar. När det har blandats ordentligt häller du ner resten av mjölkbasen i en stråle under ständig omrörning.
Sila vaniljblandningen ner i en kastrull (för att bli av med äggvitor som kan finnas kvar).
Låt koka upp och rör runt tills att vaniljblandningen får en krämig konsistens.
Häll över vaniljkrämen i en annan skål.
Ta plastfolie och låt den vila direkt på krämen för att undvika “skinn”-bildning. Ställ kallt i cirka 8 timmar eller tills dess att krämen har svalnat helt.
Efterbearbetning av vaniljkrämen
Vispa 240 ml grädde med 8 g strösocker och 0,5 tsk vaniljpulver. Vispa till luftigt konsistens.
Vispa gräddblandningen med vaniljkrämen. Fyll spritspåse med tyll och fyll dina choux.
Chokladganache
c:a 140 g mörk bakchoklad, cirka 70 %
120 g kokvarm grädde
Låt chokladen smälta i grädden i några minuter. Rör om.
Doppa dina éclair/choux i ganache och låt stelna på sval plats.
Jordgubbskräm
250 g jordgubbar
140 g strösocker
3 msk vatten
Citronjuice från en citronhalva
160 g osaltat smör
1 msk florsocker
250 g färskost
Koka sönder jordgubbar i strösocker, vatten och citronjuice. Mixa slätt. Låt svalna.
Vispa ihop smör, florsocker och färskost.
Jordgubbsblandningen med smör- och färskostblandningen ordentligt!
Fyll spritspåse med tyll och fyll dina choux.
Låt stå i kylen i minst en timme.