Smördeg är tacksamt. Det går att göra mycket gott och dessutom finns det att köpa färdigt i butiken (för vi orkar inte alltid göra allt själva). Resultatet blev minipajer med ricotta, spenat, soltorkade tomater, pinjenötter och basilika. Vi gjorde också pestosnurror, som är vad det låter som; smördeg med penslad pesto som sedan har snurrats. Till det här föreslås något bubbligt i glasen och åt det torrare hållet – smakerna präglas av såväl salt som fett! Varför inte ett Fransciacorta eller en cava? Det får gärna dra åt mer fruktsyra!
Kolla gärna på Systembolaget efter Bellavista (Nr 73145), Franciacorta Cuvée brut, från Lombardiet, Italien, 334 kr. Eller Raventós i Blanc (Nr 79800), Textures de Pedra, Spanien, 349 kr.
Vin
Smakerna präglas av såväl salt som fett! Varför inte ett Fransciacorta eller en cava? Det får gärna dra åt det mer fruktsyrliga hållet! Kolla gärna på Systembolaget efter Bellavista (Nr 73145), Franciacorta Cuvée brut, från Lombardiet, Italien, 334 kr. Eller Raventós i Blanc (Nr 79800), Textures de Pedra, Spanien, 349 kr.
Recept
Minpajer 12 st
Smörj muffinsformar och klä dem med 1 fp smördegen.
Låt vila i kylen i cirka en timme.
Blanda:
1 ägg
1 dl grädde
125 g ricotta
60 g finhackad spenat (om du tar fryst spenat så tina den först! Ta då 4-5 kuber)
2 msk finhackad färsk basilika
20 g rostade och finhackade pinjenötter
4 soltorkade tomater, i olja, som finhackas
salt
peppar
Nagga degen i botten med en gaffel.
Fyll de smördegsklädda muffinsformarna med äggblandningen och grädda i mitten av ugnen på 200°C i cirka 20 minuter (eller tills du har fått fin färg på smördegen).
Låt pajerna svalna i formarna, innan du lyfter ur dem för servering.
Pestosnurror
cirka 20 st
2 fp färdig smördeg
Pensla över pesto till önskad mängd. Cirka 3-5 tsk pesto.
Vik degen på längdens mitt och skär till jämna remsor så att du får totalt 20 st.
Skruva på degen och lägg på bakplåtspapper.
Värm i mitten av ugnen på 200°C i cirka 20 minuter (eller tills du har fått fin färg på smördegen).