Vi tror inte vi är ensamma att ha funderingar kring autenticitet när vi äter mat. Det kan vara allt ifrån “är denna pizza som de i italien?” Eller “smakar denna curry som en curry skulle smakat ifall en farmor i Indien kokat den?”. Mest sannolikt är svaret på båda frågorna “inte alls”, men det behöver inte betyda att den inte smakar gott. För vad betyder egentligen autenticitet i matlagning?
Vi hade strimlad entrecôte kvar efter Brommas cheese steak sandwich och gjorde en köttgryta med influenser av Yakiniku. Men något såsigare, för att få riset att suga upp salt och gottig umami.
Recept
4 Portioner
800g entrecôte
2 skivade vitlökar
2 msk honung
3 dl japansk soya
2-3 dl vatten
2 msk riven ingefära
2 tsk worcestershiresås
1 msk sesamolja
2 tsk sambal olek
Maizena redning
Sesamfrön och salladslök för garnering.
Blanda alla ingredienser, utöver köttet, i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock.
Fräs tunt strimlad entrecote (som kebabflarn) i en panna med en matsked olja.
Sila av såsen och smaka av, om du är nöjd reder du sedan med lite maizena så att vätskan blir lite mer ”såsig”. Häll såsen över köttet och rör om.
Servera med jasminris och garnera med sesamfrön och salladslök.