Så gör du Pan de pascua – chilenskt julbröd

Det här julbrödet är fylld med kanderad frukt och nötter. Frukterna har fått dra åt sig av rom. Pan de pascua serveras oftast med iskall Colemono (påminner om Baileys) - recept på det kommer!
Det här julbrödet är fylld med kanderad frukt och nötter. Frukterna har fått dra åt sig av rom. Pan de pascua serveras oftast med iskall Colemono (påminner om Baileys) – recept på det kommer!

Har du hört talas om Pan de pascua? Det chilenska julbrödet fylld av nötter, kanderad frukt och med en doft som är svår att missta för något annat än jul!

Trots det spanska ordet för bröd, pan, så är det här ett bakverk. Den är söt och aromatisk med kryddor som hör julen till: Nejlika, muskotnöt och kanel bland annat. Men också en särskild sirap, chancaca, med apelsin som vi ger receptet på! Det är vanligt att kakan också penslas med en rejäl skvätt av alkoholen som de kanderade frukterna har fått dra åt sig vilket gör kakan ännu godare! Servera med en välkyld Colemono!

Pan de pascua är också vanligt att ge bort som en julgåva i Chile, vilket vi föreslår att också du gör.

Ge lite extra av det söta och kryddiga i jul. Baka Pan de pascua!

Recept

Receptet i sig är inte komplicerat. Det som tar tid är för de kanderade frukterna att dra åt sig av alkohol. Vi börjar med det:

250 gKanderade frukter
250 gRussin
2 dlRom
Låt dra åt sig i 24 timmar.

Lägg ingredienserna i en skål och täck med rom. Låt stå i ett dygn.


Chancaca

125 gBrun farin
1-2 stängerKanel
2 apelsinskalSkrapa bort det vita med en sked
1 mskMajsena
480 gVatten
Ger cirka 1,25 dl sirap.

Koka socker, kanel och apelsinskal med hälften av vattnet i en kastrull i cirka 10 minuter.

Lös upp majsenan med resten av vattnet och häll i kastrullen. Rör om tills blandningen har blivit till en sirap.

Ta ur apelsinskalet och kanelstängerna och låt sirapen svalna.


Pan de pascua

Smeten räcker till två större formar eller fyra små.

1.

Värm ugnen till 180°C

250 gRumsvarmt smör
125 gRårörsocker
1,25 dlchancaca

Blanda ihop ingredienserna i en ugnssäker bunke. Ställ in bunken i ugnen i cirka 15 sekunder.

5Rumsvarma ägg

Blanda i ett ägg i taget i smörblandningen. Det ska blandas väl.


2.

500 gVetemjöl
1 1/2 mskBakpulver
300 gMjölk
2-3 mskÄppelmos (som blandas i mjölken)
1 gNejlikapulver
1 mskKanel
0,5 mskMuskotnöt
1 mskVaniljextrakt
120 gHonung

Blanda ingredienserna och arbeta ihop med smörblandningen. Rör ihop så att de torra ingredienserna blir precis fuktiga. Detta gör kakan luftigare.


3.

250 gGrovhackade valnötter
250 gGrovhackade sötmandlar
250 gSkållade mandlar

Blanda i nötterna i smeten.


4.

Sila av de kanderade frukterna och russinen från alkoholen och blanda i smeten.

Spara lagen med alkohol till senare!

Smeten räcker till två större formar eller fyra små.
Grädda i nedre delen av ugnen, på 180°C, i lite mer än en timme eller tills dess att en provsticka kommer ur torr.

Pensla kakan med lagen av alkohol.

1 trackback/pingback

  1. Så gör du den chilenska jul- och nyårsdrinken Cola de Mono – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.