Såhär gör du Choucroute garnie

Det finns inget exakt recept för choucroute garnie. Men några ingredienser bör ska det innehålla; kött i alla dess former och rikligt av det, surkål och vin.
Det finns inget exakt recept för choucroute garnie. Men några ingredienser bör ska det innehålla; kött i alla dess former och rikligt av det, surkål och vin.

En följare efterfrågade efter ett bra recept på choucroute garnie. Lever vi upp till hens smakpreferenser? Vi tycker i alla fall att det vart gott. Och mastigt!

Det finns inget exakt recept för choucroute garnie, vilket egentligen gäller de flesta recept. Men några ingredienser bör det innehålla: Kött i alla dess former och rikligt av det, surkål och vin.

Choucroute är ämnad att vara ett riktigt skrovmål, beräkna därför drygt 250 g kött per portion. Det är fritt fram att använda ditt val av korv och fläskkött. Det här är våra val.

Recept

10-12 portioner

600 gram Kielbasa i tjocka skivor (korv)
800 gram alpspånsrökt bacon (i 4-5 mm skivor)
600 gram prinskorv
2 fläskfilé
2 gula lökar
4 vitlökar
75 cl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2000g surkål
Svartpeppar
3 lagerblad
25 Enbär
15 kryddpepparkorn
Surkål
Ankfett (att steka i)

Smält en matsked ankfett i en stor gryta. Fräs grovhackad lök och finhackad vitlök i fettet.

Bryn baconskivorna i en stekpanna och lägg sedan i kastrullen med eventuellt köttspad.

Skär fläskfilé i medaljonger och bryn hastigt och lägg i kastrullens tillsammans med skivad kielbasa och prinskorv. Mal lite svartpeppar över köttet.

Häll vin och buljong över ingredienserna i grytan och koka upp.

Lägg kryddorna i förslagsvis en tesil/tekula (så kan du lätt fiska upp den sedan) och lägg i grytan.

Låt grytan sjuda tills köttet är mört (ca 1 timme).

Lägg i surkål och sjud med ca 10-15 min (surkålen kommer i sent för att den inte ska bli för mjuk).

Servera med kokt potatis och flera sorters senap.

2 kommentarer

  1. Som ni skriver så finns det inget recept för den typen av rätter. I Bayern, rätten heter Krauttopf eller Schlachttopt där, ska surkålen kokar lääängelänge tillsammans med det rökta fläsket. Då blir kålen mjuk och len i smaken. Mot slutet kan man sen, om man vill, lägga in korvar eller finare kött.
    Tips: byt prinskorv mot Nürnberger. De är perfekta till surkål, oavsett hur länge den kokar.
    Ps. Älskar att läsa era recept!

Kommentarer är stängda.