Pannkakor med äppelsmör

Vi ger dig vårt bästa recept på äppelsmör, gjord på höstens fallfrukt. Det kommer garanterat bli en favorit att ha på brunch-pannkakorna framöver!

Varje höst faller äpplen från träden, just kring den här tiden. För oss som inte har egna äppelträd kan ändå få tag på höstäpplen i villakvarteren. Villaägarna ställer ofta ut korgar med fallfrukter som bara är att plocka på sig av. Tas äpplena inte omhand så blir de ofta kompost, vilket vi tycker är synd. Varje år gör vi äppelsmör på frukter som skänks bort!

Så ta till vara på höstens äpplen och pröva vårt recept på äppelsmör!

Recept

Äppelsmör
Cirka 1-1,5 L
Grundreceptet kommer från: Mitt Kök
1-1,5 kg äpplen
2 dl vatten
4 dl äppelmust
1 kg socker
1 citron
1 vaniljstång, delad och urskrapad
2 kanelstänger
1 krm mald kardemumma

Skeda med oss tipsar: Äppelsmöret ska hällas upp i grundligt rengjorda glasburkar. För en ytterligare nivå på smaken föreslår vi att du spar 250 g av äppelsmöret som du sedan kokar med 5-6 cl Bourbon.

Äpplena sköljs och delas i fjärdedelar. Skal och kärnhus är kvar! Koka äpplena med must och vatten, under lock och på svag till medelhög värme. Frukten ska falla sönder.

Passera moset genom en finmaskig sil.

Den fina mosen kokas med de övriga ingredienserna i ytterligare 30-45 minuter på svag till medelhög värme.

Ta upp vanilj- och kaneltängerna.

Skilj bort skum från ytan.

Häll över smöret i glasburkar, som förvaras mörkt och svalt. Låt burkarna stå upp och ner för längre hållbarhet!

Pannkakor
6 st
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk socker
2 stora ägg
30 g smält och avsvalnat smör
3 dl mjölk
175 g vetemjöl
75 g rågsikt
smör till stekning

Skeda med oss tipsar: Det här är en amerikansk typ av pannkaka. För att få dem fluffiga är det viktigt att smeten INTE är slät. De torra ingredienserna ska blandas i och fuktas. Det innebär att små klumpar är helt okej. Dessa klumpar hjälper till att få pannkakorna att resa sig ytterligare och bildar små luftfickor i pannkakorna. Resultatet blir att du undviker risken med gummiaktiga pannkakor.

Smält smöret och ställ undan för att svalna.

Slå äggen så att vitan och gulan blandas ordentligt.

Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda.

Blanda äggblandningen och mjölken ner i de torra ingredienserna.

Blanda slutligen ner det avsvalnade smälta smöret.

Stek små pannkakor som är cirka 0,75 dl/st. Du steker på svag värme. När du ser bristande bubblor bildas på pannkakans yta är det dags av vända. Undersidan behöver knappt en minut på sig att bli klar.

Servera med bacon, äppelsmöret och generöst med lönnsirap!

2 trackbacks/pingbacks

  1. Lunchlådan: Kantarellomelett och pannkakor – Skeda med oss
  2. Söndagspannkaka – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.